2010. július 30., péntek

Julius 30 pentek

Gyerekek,

Tegnap kimaradt,
Ponferradaban voltunk, a homerseklet 18.50-kor 38°C-volt. Iszunk mint a gogeny de nem kell WC-re menni. kuldok haza kb 15°C-ot Nektek is jobb lesz es nekunk is.
Ma mar Villafrancaban vagyunk, a meleg valtozotlan.
A kuzdes sem valtozott. 6-kor, 1/27-kor el kell indulni kihasznalni a huvosebb idot, mert du 2 utan csak a kivert kutya gyalogol, ha kepes.
Utkozben Anyu huvos dinnyerol almodozik, en meg a citromos soreimrol.

Holnap jon az egyik legnehezebb szakasz, 1200 m szintkulonbseg felfele, megha megfelezzuk, akkor is..
A melegre valo tekintettel, megprobaljuk a buszt.
Amugy mar a masodik utlevelunket hasznaljuk, a regi betelt, de az utolso 100 km-et nagyon komolyan ellenorzik Santiagoban, a buneink bocsanatat nem adjak ingyen.

Zsofi, ha van meg a pincelepcson sor tedd be a hutobe, mert mikor hazaerunk tok szomjasak leszunk, kell egy kis remeny az eletbemaradashoz. Anyunak vegyel legy szives dinnyet, azt nem kell behuteni, de tedd le a pincebe.
Amugy az ut hangulata kulonleges, csak az emberek kozotti szeretet szamit, mindenki figyel mindenkire, es sokat mosolygunk.

Kosz.

innen majd Anyu jon.
Tegnap Adamert gyalogoltunk (en ma Gezaert). Az ut elso fele gyonyoru volt, korben zold hegyek, mi a hegyoldalban vagy inkabb volgyoldalban, sokaig arnyekban. Ket horrorisztikus szakasztol eltekintve turheto uton. Szinte senkivel sem talalkoztunk, kozel-tavol semmi falu, csak a termeszet. Az ut masodik fele be Ponferradaba valami piros festek-felevel bekent betonut volt a kozut mellet, de nekem nem volt kellemetlen rajta jarni. A varos szelen egy nagy 185 fos parokialis szallas, kis 4 agyas (emeletesagy) fulke-szobakkal. Geza otthon maradt delutan pihentetni a labat, en bementem a varosba. A kozpont kozel volt. Nagyon kicsi a regi varos, joforman csak ket kis ter, arkados hazakkal, mint a felvideki varosok + egy impozans templomos var, aminek csak a kulso falai allnak, es 3 euroert bent semmi nincs, csak a kulso falak immar belulrol. Van egy Tolgyfa Szuz maria templom, egeszen erodszeru, mert allitolag az egyik templ9omos lovag az akkor meg letezo magyaltolgy-erdoben az egyik faban megpillantotta Mariat. Ez a videk a templomosoke volt, amig fel nem oszlattak oket. Ok biztositottak a zarandokok utvonalat. Egyebkent a varos modern. Itt a nagyvarosokban oriasi szeles sugarutak vannak, amik szokokutas, viragos korforgalmakkal keresztezik egymast.
Ma kimentunk egy szomszedos faluig vagy inkabb Pnferrada elovarosaig busszal, hogy el tudjuk erni Villafrancat Itt teljesen ossze voltak nove telepulesek, igy sok utcai gyaloglas volt, pedig pont ezt akartuk elkerulni. Utana viszont gyonyoru szolohegyek kozott jottunk, kellemes igazi folduton. A vegen persze a deli orakban meg mindig gyonyoru videken, de vanszorogva a fejunkre omlo napsutesben. Villafranca a hegyek kozott egy kis teknoben van, nagyon szep a fekvese. Orult meredek utcak vezetnek be a varos kozepebe a foterre, ahol vegre vizszintes. Sok helyen vannak az utak elere allitott kavicsokka kikovezve, ami a zarandok-talpaknak maga a halal. Van itt egy var es szamos templom, koztuk Santiago (vagyis Szent jakab) templom, aminek eszaki kapujat a megbocsatas kapujanak nevezik, mert regen azok a zarandokok, aki nem tudtak tovabbmenni itt kaptak meg a bunbocsanatot.
Az utobbi 1-2 napban sok templomban lattunk olyan Maria-szobrot, ami textilbe van feloltoztetve, es "igazi" haja van. Nagyon furcsa, nekem majdnem elfogadhatlan. Aztan tegnap es ma olyan templomban is voltunk, ahol az oltar es az oldaloltarok mogotti faragott kepek teljesen barokk tuldiszitettek, de nincsenek festve vagy aranyozva. tehat magat a sotet fat latod. Ez eleg szep.
Sajnos a fenykepezogepunk vegkepp bekrepalt. Mar regebb ota csak a kukucskalojan keresztul tudtam fotozni, mert a kepernyoje nem mukodott, valoszinuleg valaminek nekiuthettem. De most mar egyaltalan nem mukodik, tehat itt mar nem tudtam fotozni.

Amit meg nem irtam, hogy rengeteg golyat latunk. Volt olyan lepcsozetes templomtorony, amin osszesen 5 golyafeszek volt.

Ma delelottt kellett eloszor a termeszet lagy olen (tuskes szederagak es hosszu, szaraz szuros fu kozott) vecere mennem. Eddig semmi emesztesi bajunk nem volt, de ma nem teljesen jo gyomrom. Vagy a tegnapi mu-husgomboc (keszetel a kozertbol) vagy valamelyik viz (bar kizarolag ott veszunk vizet, ahol ki van irva, hogy ihato).

Ahogy Geza irta: holnap busz: kozeledunk a 100 km-es hatarhoz, es nem akarjuk, hogy pont elotte lerobbanjunk. A hoseg pedig biztos nem valo nekem sem, de Gezanak plane nem. Min. masfelszeres teljesitmenyre lennenk kepesek, ha huvosebb lenne. Altalaban a nagy tobbseg megerkezik a szallasra 1 es 3 kozott. Aztan mindenki doglott bekakent alszik az agyaban, vagy hever, sokszor meg a zuhanyozas is kesobbre halasztva. A hoseg akkora, hogy allandoan olyan, mintha szaunaban ulnenk, de ma meg rosszabb is volt: nagy csoppekben - nem folyt - hanem csopogott le a homlokomon. Minden nap kimosom meg a nadragomat is, annyira v izes/izzadt lesz. Ha 7-kor indulsz 6 helyett, az 4 km veszteseg.
Agi

2 megjegyzés:

  1. A megspórolt gyaloglás fejében vegyetek egy olcsó kis digitális gépet, a Camino véget ér, a képek maradnak! Mi úsztatni szoktuk a gépeinket utazás közben, és már kétszer vettümk újat ezért. Ne sajnáljátok rá a pénzt, majd itthon vagy Szepezden, lábat pihentetve és koplalva mesélhettek az Út-ról, fényképekkel. Kitartás! Holnap indulnak Kartalikék Barcelonába, ők a felmentő sereg.
    Z.

    VálaszTörlés
  2. folyamatosan a pamplonai idojarast nezem, nem irja, hogy ilyen hoseg lenne. Nem irigyellek Benneteket. Cipok birjak? Ha tudtok, vegyetek gepet, tudjak mit nezni:)Balaton atuszas masodszorra is elmarad. Hola

    VálaszTörlés