2010. július 28., szerda

julius 28 szerda

csok Mindenkinek,



ma Acebo-ban vagyunk, az eloremenekules taktikajat hasznalva, egy jo darabot busszal jottunk.

Ma csak 17 km-et jottunk gyalog, de nem akarok belefutni a szombatba.

Akkor az utolso 100-nem fog menni, azt kotelezo gyalog megtenni.

Amugy ma is megprobalt az ut , sokat kellett lefele jonni, es megink csak kavics es ko az egesz ut.

nezd meg a terkepet a www. camino.lap.hu-n.

A fak mindig rossz oldalra vannak ultetve nem adnak sok arnyekot , ahol egyaltalan vannak.

Innen Anyu/Agi jon.



szevasztok Apu/Geza

Szoval hetfon valoban buszra szalltunk kb. 100 km-re Leonba. Geza laba megint hasonlo allapotba kerult, mint az elejen, ezert 2 nap pihenot iktatunk be ugy dontottunk. Ez a szakasz teljesen sik, sivar, szaraz videk, ilyen szempontbol nem sajnaljuk, de egyebkent rossz, amikor az ember nem indul el reggel a tobbiekkel.
Leon egy nagy varos, megneztuk a katedralist, meg egy regi roman kori templomot. Ebben a regi templomban ki volt rakva az Oltariszentseg, vagyis valoszinuleg szentsegimadas volt, ennek ellenere egy no teljes spanyol hangerovel telefonalt bent a templomban es nem szolt ra a pap sem, aki kozben egyszer kijott. Furcsa volt es zavaro.
Vacsorara nagy adag kebebot (alias girosz) ettunk. Mivel itt is egy Benedek-rend altal fenntartott szallason voltunk (140 fo), este volt egy kis ima. Itt majdnem csupa oreg apaca volt, szepen enekeltek, de kicsit sok volt a spanyol szoveg, amit ugye nem ertunk.

Kedden a korai busszal atmentunk Astorgaba. Delelott megneztuk a regi varost. Van itt egy puspoki palota, ma muzeum, amit Gaudi tervezett. Epp piac volt, vettunk gyumolcsot, sonkat, sajtot. Jol bespejzoltunk. Aztan a sonkahoz nincs eleg eles kesunk, nehez vagni. Delben tovabbjottunk Rabanal-ba. Egy angol St James Barati Kore altal fenntartott csodas szallason voltunk. Az angol hazaspar nagyon kedves volt, 5 orai tea, stb. Rendkivuli tisztasag. Kepeken megmutattak, hogy micsoda romot kaptak, amibol ezt epitettek. Este egy hihetetlenul lepusztult pici templomban 2 szerzetes gregorian miset tartott. Tele volt a templom, alig kaptunk ulohelyet. Ebben a pici faluban 3 albergue es hostal-ok is vannak. Este hallottuk, hogy valahol egy nagy csapat francia gyerek (kozepiskolasok, lattuk is oket korabban) valamit enekel, valoszinuleg Taise.i enekeket, legalabbis a dallamat ismertuk.

Ma reggeltol gyalog, ismet a hegyek kozott. Burgos es Palencia megyekben eltuntek a kohazak, inkabb tegla volt, vagy valyog. Most ujra hegyek jonnek, kovek es kohazak. Atmentunk 2 olyan helyisegen, amelyek teljesen elhagyottak es minden romokban all. Foncebadonban kb. 5 haz all, abbol 2 albergue, es vegig az ut menten romok. Itt is elhagyjak a fiatalok a falvakat. Nem is tudom, itt mivel foglalkoznak. Foldmuveles nincs, tul magasan vagyunk. Fold is alig. Ma ugyan lattunk eloszor nehany tehenet a tavolban es friss produktumot az osvenyen (eddig ugyanis meg birkakat se lattunk sehol). A masodik falu szinten nem letezik, bar rendes kozut is vezet oda. Egy elkepszto albegue van, allitolag 10 fonek, kinti WC, mosas a patakban., rengeteg legy (egyebkent mindenutt sok a legy). Egy olyan fazon tartja fenn, aki ugy nez ki, mint a Robin Hoodban a barat.
Hihetetlen hely. Kifogtuk a napi 11 oras oracion-t, amikor ketten felveszik a templomos lovagok feher (allati piszkos), piros keresztes kopenyet, karddal a kezukben behoznak egy zaszlot es egy kb feloras szertartast tartottak egy fatimai Maria-szobor elott. Azt ertettem, hogy a bekerol beszeltek es ahaborukat emlegettek Afganisztanban, Irakban, Kongoban. Olyan bohockodas-fele volt, de ok teljesen komolyan csinaltak szerintem. Ezek itt kint a prerin teljes szabadsagban elnek egy duledezo hazban. Adomanyert asvanyvizet, kavet, gyumolcsot lehetett elvenni egy asztalrol es kis emlektargyakat arultak. Kutyak (az egyik nagyon budos volt), macskak tartoztak a haztartashoz es egy hippi kulseju lany.
Egyebkent minden faluban sok a csellengo kutya, kobor vagy csak nem az udvarba tartjak oket.

Ma erintettuk az un. Vaskeresztet, ami egy teljesen egyszeru kereszt egy magas pozna tetejen. Itt mindenki lerak egy kovet, jo esetben olyat, amit otthonrol hoz. Mi is hoztunk egy kovet, amit egyszer evekkel ezelott Zsofi festett nekunk ajandekba. Meg otthon festettem ket tulipant a masik oldalara is, es ezt hagytuk itt. Sok feliratos ko volt, de amugy elegge giccsesen nez ki a hely. A kereszt egy kopar kohalmon all, es a poznara mindenfele dolgot raakasztanak az emberek: bakancsot, fenykepeket, szalagot, sapkat stb.

Ma nagyon szep uton jottunk, korben hegyek, nagy tavlat. Sok lepket lattunk, mint maskor is a mezokon. Mindig mas a novenyzet. Volt amikor rengeteg rozsaszin es lila hanga kozott mentunk, ma is es egyszer korabban is (akkor elmentunk egy polgarhaborus emlekmu elott, Geza nagybatyja, Kovats Laszlo is itt halt meg a spanyol polgarhaboruban), volt amikor kek viragu szamarkoro szegelyezte hosszan az uta, amikor pedig a Mesetara kapszkodtunk fel, embermagassagu bogancsok voltak. Ma alacsony torpe-novenyzet kozott mentunk, es sok sepru-bokor volt, olyanfele, mint ami otthon halodik az arnyekban. Ezek szerint ez a noveny szereti a hoseget, at kell ultetnunk az otthonit, ha meg el. Az utolso szakaszba szokas szerint belerokkantunk, mert km-ken keresztul ereszkedtunk lefele a mai celallomasunk fele, a szokasos kofolyamon. Alcebo allitolag tipikus hegyi falu. Egy utca, kohazak kis faerkelyekkel, de itt nincs rom, rendben tartott. Sajnos nem tudtuk, hogy itt is van parokiai szallas, igy egy maganhelyen vagyunk. persze az is jo.

Szerintem ma lattuk a harmadik sirt (a masodik egy 44 eves spanyol ferfie volt): egy keresztre csak az volt irva, hogy Eva. Holnap fogjuk latin a kovetkezot, mert az utikonyv is irja, hogy ennek a falunak a vegen van egy bicikli-szobor, ami szinten egy halaeset emlekmuve itt a caminon.

Holnapra is kb. 16-17 km lesz. Az angol hazaspar nagyon mondta, hogy meg egy szakaszra buszra lehetne szallni, ahol rengetegen tenyleg buszoznak: O Cebreiro elott 1200 m szintkulonbseg van, es kulonosen a lejtmenet veszelyes. Ez rosszabb, mint a Francia hatar. majd meglatjuk.

Geza keri, hogy egy oleles fejeben menjetek fel az U Torrent-re es keressetek Mercedes Sosa latin-amerikai enekesno dalait (vallasos). ha talaltok, toltsetek le neki.

Mindketten imadkoztunk Anyuert. En most minden templomban imadkozom a szeme vilagaert, es most mondja a Geza, hogy o is szokott utkozben imadkozni erte (Lehet, hogy mire hazamegyunk, Geza igazi ajtatos mano lesz). Uzenem Anyunak, hogy nagyon szeretem es hogy a vilag legjobb anyukaja volt mindig is, es nem kaphattunk volna jobbat nala. Mondjatok meg neki. Lalinak is nagyon sok puszi.
Agi

1 megjegyzés:

  1. Sziasztok!

    Én sajna nem tudom megcsinálni a letöltést. Majd Ádám, ha hazajött...

    Pussz, Zs

    VálaszTörlés