2010. július 18., vasárnap

Julius 18. vasarnap

Zolinak uzenem, hogy kapcat nem arulnak, es mi mar nem is tudjuk, hogy az pontosan milyen anyagbol van. Az intimbetet talan bevalik, bar ketsegtelenul kornyezetszennyezo.

Anyunak koszonjuk az uzenetet. Egyelore kozelebb hozott minket egymashoz ez az ut.

Ezeken a helyeken az esti misek utan altalaban kiszolitjak a jelenlevo zarandokokat, es kapunk egy csoportos aldast. Tegnap az volt a jo, hogy a pap angolul is beszelt, nem csak spanyolul. Tobb mindent mondott, foleg azt hangsulyozta, hogy milyen fontos a mi eletunkben ez a zarandoklat, es hogy figyeljunk arra, hogy 3 talalkozas lesz ezen az uton: onmagaddal (ki vagyok, milyen vagyok stb.), a tobbiekkel (es ha talalkozol veluk, akkor rajossz, hogy a tobbi ember nem ellenseged, hanem tarsad a zarandoklaton, itt es az eletben is) es Istennel. Azt mondta, nem erdekes, hogy akarsz-e talalkozni Istennel, mert o mindenkeppen megallit teged es talalkozik veled, aztan , hogy mi lesz, es te hogyan reagalsz, az mar a te dolgod. Es hogy mondenkeppen valtozni fog az eletunk ettol igy vagy ugy.

Tegnap nagy kozos vacsora volt, kb 24-26-an voltunk. A hospitalerok (hazigazdak) foztek: bableves, utana egy salata es aztan egy kis piskota-fele. Egy spanyol no volt a fo-hospitalero, szeles mosolygassal, temperamentummal, es egy francia no onkenteskent segit neki 2 hetre. Ket hetente valtjak egymast az onkentesek. Ezt a szallast a parokia tartja fenn, ingyenes, donativo van, vagyis onkentes adomany teheto egy dobozba, amire ra van irva, hogy tegyel bele annyit, amennyit itt akarsz hagyni es vedd ki, amennyire szukseged van. Nagyon jo hangulat volt. Utana tartottak egy kis meditativ imat fenn a templomkoruson: mecsesek, egy kis gitarpengetes, nem tobb mint 15 perc, de az is nagyon hangulatos volt.

Reggel reggelivel vartak minket, ami nagyon jo volt, de persze igy kesobb indultunk, csak 3/4 8-kor. A hoseg miatt ez nem tul kedvezo. Tegnap szerencsenk volt: egesz nap felhos, huvos ido volt, igy jol lehetett gyalogolni. Ezt is a gift-ek (ajandekok) kozott kell szamon tartani, mert Geza gyaloglasat is nagyon segitette. Ma megint nagyon meleg volt. Az elso 8 km-t nagyon jol tettuk meg (4km/ora), aztan jott a meleg. Leptem egy rosszat, es a bokam meg a terdem is elkezdett sajogni. Fel kellett vennem a terdvedot. Csikosan fog lesulni a labam, a gumizokni es a terdvedo meg a rovidnadrag kozott. Egyebkent is szornyen nezek ki. A hajam ugy all, mint a csutak (meg jo, hogy levagattam indulas elott) az orokos izzadastol es a napsapkatol, Geza regi rovidnadragjaban, aminek semmi noi szabasa nincs, gumizokni, terdvedo stb, szornyu, de nem izgat. Neha ugy iszom az uvegbol, mint a western hosok, hogy az allamon lecsorog a viz a trikomra. Es meg elvezem is.

Ma 17 km-t jottunk. Ha elobb elindulunk, meg tudtunk volna kicsit menni, aztan 5 km megint taxival! Ez eleg draga megoldas, de hetvegen nincsenek buszok. Hiaba ez is videk, 1-2 busszal naponta munkanapokon, egyebkent semmi. Remelem,, hogy a holnapra kituzott 19-20 km mar vegig menni fog. Geza nagyon jol gyalogolt, jobban mint en. Bar azt mondja, lett 1 vagy 2 uj holyagja, jol birta. Meg nem volt meg az esti talp-ellenorzes. Meg kell dicserni a labait, mondtam neki, hogy ne szidja, hogy milyen vacak labai vannak, hanem inkabb dicserje meg oket, hogy ilyen hosiesen birjak.

Ma atleptunk Kasztiilia es Leon fuggetlen tartomanyba, ami a legnagyobb tartomany Spanyolorszagban. 95 000 km2 es masfel millio lakos. Jo, mi? Eleg szegeny falvakon mentunk keresztul, sok a lepusztult haz. Korben pedig rengeteg a szantofold, persze nem siksagon, hanem szelid dombokon es lejtokon. Foleg buza. Belorado-ban beestem egy misere (pont a templom elott ment el az ut, es hallotam, hogy enekles van bent), amin vegre volt orgona enekles is. Geza kinn husolt, de nem baj, mert mar tegnap este voltunk zarandokmisen. Most kezdem felismerni a mise reszeit, annyira idegen a nyelv. Jezus nevet is olyan furcsan mondjak, valahogy Hesu-nak, hogy alig lehet felismerni. Amit tisztan ertunk, az a Senor (Ur).

Most Tosantosban vagyunk, megint egy parokiai szallason. Ez egy nagyon szereny hely, de megint lesz vacsoar es reggeli, es ahitat is. A tegnapi helyen onkentes volt, de ugy vettuk ki, hogy itt a reszvetelt, vagy a jelenletet elvarjak. Mindegy, mert ugyis mennek. A szallason egyutt vagyunk nehanyakkal a tegnapi helyrol: egy pecsi no meg a lanya, egy kiskunhalasi ficko (aki a csaladi problemajarol beszelt nekem tegnap), 2 lengyel no, egy olesz no, aki Lourdes-bol indult, es nehany spanyol ficko. Altalaban par napig egyutt mozog az ember nehanyakkal, aztan elszakadunk, aztan lehet, hogy napok multan megint osszeakadunk valakivel egy uj helyen. Tegnap pl. talalkoztunk egy olasz parral, akikkel egyutt indultunk Roncesvallesbol, de akiket azota sem lattunk.

Szinten a lelki es kulturprogram resze volt, hogy felvittek minket, akik bejelentkeztunk a szallasra egy domboldalban allo sziklakapolnaba, ami mindig zarva van az utikonyv szerint, es kinyitottak nekunk. A hegyben mas uregek is vannak, volt itt egy kolostor. Egyebkent ma jottunk ra, hogy Santi Domingo = Szent Domonkossal. Nem tudom, hogy o volt-e a domonkos rend alapitoja vagy esetleg egy masik Szent Domonkos?
Geza nem nagyon szeret irni, pedig sokat beszelgetunk.
Agi

3 megjegyzés:

  1. A fogyasztói társadalomban valóban nem árulnak kapcát, de alapanyagnak egy kb. 30x30 cm-es lenvászon rongy is megteszi, amit azután némi szakszerűséggel (gyűrődésmentesen) a lábfejre kell csavarni, majd az így betekert lábat szépen bedugjuk a cipellőbe, bakancsba avagy csizmába. (Aki volt katona, az tudja.)
    Z.

    VálaszTörlés
  2. Megkésett tanácsok vízhólyagra (1.rész)
    A vízhólyagok megjelenése a szervezet üzenete, hogy betelt a pohár. A vízhólyag az izomgörcshöz vagy az oldalszúráshoz hasonlóan arra int, hogy csökkentse az iramot, és jobban készüljön fel, mielőtt mozogni kezd.
    A vízhólyag néha egy pár új, kényelmetlen cipő betörésének, máskor a túlzásba vitt gereblyézésnek az eredménye.
    A vízhólyagokat sokan az ellenség legyőzéséért elnyert trófeának tekintik, esetleg valami új kipróbálásának jeleként, ami remélhetően megérte a többlet energiát és a fájdalmat. A vízhólyag az újdonsült kerékpározó, teniszező vagy gyalogló felavatását jelzi. Különböző sportok különböző helyeken okoznak vízhólyagot, ám a leggyakrabban mégis a láb a szenvedő alany.
    Bár a következő gyógymódok főleg a lábon keletkezett vízhólyagokra jók, a test más részein megjelenő hólyagok esetén is hatékonyak lehetnek.
    A szakemberek szerint a vízhólyagok okozta kellemetlenségeket az alábbi tanácsok alkalmazásával csökkentheti.

    1. Döntse el, hogy kiszúrja-e vagy sem!

    Ha vízhólyag keletkezik, legelőször azt kell eldönteni, hogy békén hagyja-e, vagy kiszúrja és engedi kifolyni a tartalmát.
    Azt hiszem ez a hólyag nagyságától függ. Az óvatosabbak valószínűleg azt mondják, hogy ne szúrja fel, mert akkor elfertőződhet. De a legtöbben nem értenek ezzel egyet.
    A nagy, fájós vízhólyagokat ki kell szúrni, míg a panaszt nem okozó kicsiket békén kell hagyni. A súlyt tartó lábon keletkező nagyméretű hólyagokat mindig le kell csapolni. Sokszor annyira tele vannak, hogy úgy feszülnek, mint egy luftballon.
    Azokat a vízhólyagokat is fel kell szúrni, amelyek önmaguktól is kifakadhatnak, így nem a véletlen, hanem ön határozza meg, hogy mikor, hol és hogyan nyílik meg a vízhólyag.

    2. Készítsen filcpárnát!
    Ha az érzékeny vízhólyagot nem akarja kiszúrni, vágjon ki filcből egy gyűrű alakú párnácskát, ami megóvja a hólyagot a súrlódástól és az ütődéstől. A hólyag közepét hagyja szabadon. Ilyen filcpárnák a drogériákban is kaphatók.

    3. Aki bölcs, sterilizál.

    Ha a szúrás mellett dönt, először is tisztítsa meg a seb környékét, és sterilizálja a „szerszámot”, legyen az tű vagy borotvapenge (egy perc múlva rátérünk erre a témára). Erre a célra jó az alkohol.
    Más orvosok azt javasolják, hogy a szerszámot alkohol helyett lánggal fertőtlenítse. Ez egyszerűen annyit jelent, hogy a tűt vagy a borotvapengét egy gyufa lángjánál izzásig kell hevíteni (hagyja lehűlni, mielőtt a bőréhez érintené). Mindkét módszer elpusztítja a kórokozókat, tehát mindkettő ajánlott.

    4. Szúrja ki!

    Ha a vízhólyag fájdalmat okoz, egyszerűen szúrja ki. A steril tűt szúrja a vízhólyag oldalába. Az a lényeg, hogy a lyuk elég nagy legyen ahhoz, hogy a folyadékot ki lehessen nyomni.

    5. Vagy vágja fel!

    Rendelőkben steril szikét használnak a vízhólyag lecsapolására. Nem meglepő tehát, hogy otthoni használatra a borotvapengét ajánlja. Metsszen egyenesen, röviden, a vágás azonban legyen elég nagy ahhoz, hogy a folyadék kifolyhasson.

    6. Hagyja rajta a tetejét!

    A legnagyobb hiba, amit a vízhólyag kezelésekor valaki elkövethet, ha a lecsapolás után lehúzza a hólyag tetejét képező bőrdarabkát. Szakembereink szerint a „természet tapaszát” sohasem szabad eltávolítani.
    Ha leszedi, gyulladt, nyers seb lesz az eredmény, míg ha rajta hagyja, idővel megkeményedik és magától leesik, nagymértékben csökkentve a gyógyuláshoz szükséges időt.

    7. Hármas fegyver a kórokozók ellen.

    Napjaink kutatásai azt mutatják, hogy a háromféle hatóanyagot tartalmazó antibiotikumok már két kezelés után is képesek megakadályozni a vízhólyagok bakteriális fertőzését, míg a régebbi, kámfort és fenolt is tartalmazó készítmények elnyújtják a gyógyulás időtartamát. Szakemberek a csak receptre kapható hármas antibiotikumra esküsznek. A kámfor és a fenol viszont annyira hatásos a kórokozók elpusztításában, hogy a gyógyulást szolgáló sejteket is megöli.
    (eddig nem is tudtam, hogy a hozzászólás max mérete 4096 karakter, de most már ebbe is belefutottam)

    VálaszTörlés
  3. Megkésett tanácsok vízhólyagra (2.rész)

    8. Legyen egyszerű a kötés.

    A hólyagot kezelés után, a gyógyulás ideje alatt be kell fedni. Bár a legtöbben arra számítanak, hogy a gyógypedikűrös legelőször gézpárnáért és különleges kötszerekért nyúl, de megfelel a célnak egy rugalmas anyagból készült ragtapasz is.
    A legtöbben azt állítják, hogy a ragtapaszra steril kötést kell tenni, mert nem tudják, hogy a tapasz maga steril, vagyis alkalmazása egyszerű és kényelmes.
    Ha a vízhólyag olyan nagy, hogy tapasszal nem lehet lefedni, használjon gézpárnát, majd rögzítse vízálló sebészi ragasztóval.

    9. Szivacsos védelem.

    Ha a fentieknek megfelelően lekezelte és kötéssel látta el a vízhólyagot, ahhoz viszont túlságosan türelmetlen, hogy kivárja a teljes gyógyulást, ismerkedjen a nyomást felfogó és a kidörzsölődést megakadályozó speciális szivacsos anyagokkal. Számos sportoló, mielőtt szivacsot tenne rá, vazelinnel keni be a hólyagot.

    10. Szellőztesse!

    A legtöbb orvos szerint éjszakára le kell venni a hólyagról a kötést, hadd levegőzzön. A levegő és a víz önmagában is gyógyító hatású. A vízben való áztatás és az éjszakai levegőztetés sokat segít.

    11. Cserélje le a nedves kötést!

    Bár egyes orvosok azt állítják, hogy a kötést akár két napig is a seben hagyhatja, abban mindannyian egyetértenek, hogy ha a kötés benedvesedik, fertőzöttnek kell tekinteni, ezért le kell cserélni. Vagyis ha a lába erősen izzad, cserélje sűrűn a kötést.

    MEGELŐZÉS

    A legjobb választás minden esetben a megelőzés. Szakembereink a vízhólyag megelőzésére az alábbiakat ajánlják.

    12. Használjon sarokemelőt!

    A saroktájékon létrejött hólyagok általában azért keletkeznek, mert a cipő hátsó éle rossz helyen érintkezik a lábbal. A megoldás? Egyszerű. Helyezzen a cipő hátsó részébe sarokemelőt.

    13. Viseljen zoknit!

    Mostanában ismét divat zokni nélkül járni. A divatkövetők sarkán így aztán gyakran alakul ki vízhólyag. Ha anélkül szeretné mutogatni a bokáját, hogy szenvedne miatta, vásároljon olyan bokazoknit, ami csak a lábfejet takarja. Ezek manapság már a férfi és női változatban is kaphatók, és segítségükkel könnyen megelőzheti a bajt.

    14. Hintőporozzon naponta!

    A hintőporral mindenkinek meg kellene barátkozni, a hintőporozásnak szokássá kellene válni.
    Ha a kényelmes cipő is feltöri a lábát és vízhólyagot okoz, szórjon a lábára babahintőport a zokni felhúzása előtt, így a zokni könnyebben felcsúszik a lábra, és megelőzhető a vízhólyag kialakulása.

    15. Kenje be, hogy védje.

    Ha hosszabb túrát, futást vagy teniszmeccset tervez, kenje be a veszélyeztetett területet vazelinnel, mert így csökkenthető a súrlódás. Azoknak a futóknak és gyaloglóknak, akik ragaszkodnak a zokni nélküli sportoláshoz, a kényes részek kenése kifejezetten ajánlott.

    16. Új zoknit az új cipőhöz.

    Ha az új cipő dörzsöli a vízhólyagot, az első feladat a zoknicsere. A sportzokni kiváló erre a célra, mert a benne lévő rétegek elnyelik a dörzsölést, így megóvják a lábat.

    17. Keményítsen csersavval!

    Egyes vizsgálatok szerint ha két-három hétig naponta kétszer 10%-os csersavval kezeli a veszélyeztetett területet, bőre megkeményedik és nehezebben hólyagosodik fel. A kemény sportemberek vagy hosszútávfutók nyugodtan használhatják a csersavat, de amatőröknek és kezdőknek nem ajánlatos, hacsak az orvos másként nem rendeli.

    18. Óvakodjék a csőzoknitól!

    Bár a csőzokni - sarokrész nélküli zokni nagyon népszerű, mert gondolkodás nélkül bele lehet ugrani, viszont nem ajánlott a használata, mivel nem illeszkedik jól a lábra. A vízhólyag megelőzéséhez jól illeszkedő zoknira van szükség.

    VálaszTörlés