2010. augusztus 11., szerda

Augusztus 9-10. hetfo-kedd

Hetfon koran elindultunk, mar 6 ora elott, pedig csak kb 5 km volt hatra. De hallottuk, hogy komoly sorbaallasok varnak rank. Jo erzes volt a kora reggeli huvos szurkesegben "bevonulni" Santiagoba (Jade-ert is imadkoztam). Eloszor kb masfel orat alltunk sorban, hogy megkapjuk a Compostellanumot, ami egy oklevel a zarandoklatrol. Utana a zarandokmisehez alltunk sorba, hogy 12-re bejussunk a katedralisba. A misen legalabb 30 pap celebralt, de nem lengettek meg a fustolot. Egesz mise alatt jonnek-mennek a turistak, de en olyan rosszul alaudtam elozo este (kb. 4 orat), hogy kellemes ernyedtsegben ultem a lepcson, ahol helyet talaltunk. Egy apaca nagyon szepen enekelt. Kesobb, este meg visszamentunk a templomba, hogy a Dicsoseg Oszlocsarnokanak a belso kapujat megnezzuk. Most kevesbe ervenyesul, mert fel van allvanyozva, gondolom, felujitas miatt. A kozponti oszlop (Jessze faja) korbe van keritve, nem lehet megerinteni mar. Latszik, hogy egyes reszei teljesen kopottak, ezt regebben megerintettek a zarandokok. Pont az esti mise vegen mentunk be, es igy lattuk, hogy az oriasi fustolot valoban felhuztak a magasba es meglengettek. Ezt regen a zarandokok fertotlenitese miatt csinaltak (nem zuhanyoztak minden nap, az biztos), ma meg szokasbol. Ez egy latvanyossag, amit megtapsolnak az emberek.
Gyujtottunk gyertyat (mar korabban is) a katedralisban az apuert (az enyemert), Geza apukajaert, anyukajaert, Rezsoert, a nagyszulokert, Ilonaert, Csorikeert es egy 32 eves olasz ferfiert, aki az ut elejen meghalt. Meg akkor hallotuk, az elso napokban.
A Szent Jakab szoborhoz olyan sokan alltak sorba, hogy csak ma reggel mentunk oda. Nyitas elott beaaltunk a sorba, de igy is kb 1 ora volt. Az oltar mogott megyunk vegig, a Szent Jakab szobor mogott, es hatulrol megoleljuk, es el lehet suttogni, miert is jottunk. Utana le a kriptaba, es kozvetlen a szobor alatt egy diszes ezustos kis koporsoban vannak a foldi maradvanyai. Megkoszontuk, hogy megerkeztunk epsegben.
Osszesen 33 napig tartott a zarandoklatunk. Az utnak kb. ket-harmadat gyalogoltuk vegig, ami talan nem hangzik rettento soknak, de sok volt, es 4 nap kivetelevel minden nap gyalogoltunk. Meg egy utolso megjegyzes Geza vizholyagjairol. Itthon ezeket nem vesszuk annyira komolyan, mert vegulis mulo kellemetlenseg. Itt azonban ugy lattam, hogy nagyon is komolyan veszik a spanyolok is, mert ha elfertozodik, vermergezest okoz. Ezert en is jobban aggodtam, mint amennyire mutattam. Hallottuk, hogy egy lanynak 2 labujjat leamputaltak, mert mar nem volt mit tenni. Aztan persze hallottuk, hogy egy fulop-szigeti peldaul mezitlab jott vegig. Az oklevelosztasnal elore engedtek a sorban es megtapsoltak.
A szallasunk nagyon megfelelo, kozel van a kozponthoz, nem is draga, konyha is van es kozvetlen mellette egy csucs piac. Nagyon jol erezzuk magunkat. Szinte lebegünk. Talan ez az, amikor valaki siman csak letezik, es a letezest elvezi. Azt hiszem, meg sosem eeztem magam igy.

Remelem, hogy ebbol a valoaban kulonleges elmeny-halmazbol sokminden sokaig megmarad otthonra is. Az egyetlen, amit nem szeretnek hazavinni, az a poloska. Mekkora egy poloska, lehet azt latni? Valszoljatok! Egesz uton nem volt semmi ilyen gond, es most a vegen, Galiciaban, ahol egyebkent minden szallason nylonba csomagolt papirlepedot kaptunk, jottek a csipesek. Kicsit gyanakodok Eszter halozsakjara, mivel az tollas (?). Fontolgatjuk, hogy kidobjuk es kap majd egy ujat. Azt sem tudom, hogy hogy lehet tisztitani. Eszter, ezt is ki lehetne mosni, mint a normalis halozsakokat?

Holnap ki akarunk menni Finisterraba, a vilag vegere busszal, ahol a sziklakon mindenki eleget nehany ruhadarabot, annak jeleul, hogy regi elete helyett ujat kezd. Johettunk volna korabban is uj eletet kezdeni.

Geza+Agi

2 megjegyzés:

  1. Hello Nektek!
    Végre a célban. Remélem a pár nap pihenés feledteti a nehezebb napokat.
    Az ágyi poloska nagyon-nagyon pici. Csak akkor látni, ha már teleszívta magát vérrel, de akkor is csak akkora mint egy kis fekete pont. (Fele akkora, mint egy gombostű feje, esetleg picit szotyola alakú, de akkor is csak egy kis pötty. Amig koplal, addig átlátszó. Viszont sosincs egyedül, egy helyen sokan tömörülnek. Nálam otthon az ágynemút és a paplanokat is ki kellett rakni, meg a ruhákat a szekrényből a szoba közepére, meg a bútorokat is elhúzni a faltól és úgy ciánoztak. Maró füst volt. 3 óra hosszáig nem mehettünk haza. Mosással nem pusztul el. Sok-sok piros kis folt van rajtad?
    Biztos, hogy poloska? Akkor már a Gézán is kéne lennie, nem ? Azért ne idegeskedj, ki lehet írtani. Mindjárt vasárnap, és már itthon is vagytok. Ezután már minden ami fárasztó, csak
    gyerekjáték lesz. Puszi Nektek. Juli

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok!

    Elégethetitek a hálózsákom, ha gondoljátok. :-)
    e

    VálaszTörlés