2010. augusztus 3., kedd

Augusztus 2-3. hetfo-kedd

Sziasztok!

Szoval a meteorologusok arnyekban merik a homersekletet. A levego sokszor nem is nagyon meleg akar delig is. Ha a vizunket nem eri a nap, egesz hideg marad sokaig. De kint a napon zuhog a hoseg a fejunkre es altalaban orakig nem volt egyetlen fa sem. Magasan vagyunk, a novenyzet alacsony.

De miota elhagytuk O Cebreirot (legmagasabb pont) es atleptunk Galiciaba, megvaltozott a taj es az ido. Ket napig eleg huvos volt es borus, bar szerencsere nem esett (itt allitolag evente 300 napon eski az eso). Erdos videken megyunk, tehat most sok a fa, a jo oldalon is, es sok az arnyek. Itt allatok is vannak, szerintem multkor azon a nagyon kodos reggelen egy oz szokellt at elottem az uton. Egy barban a falon vadasztarsasagok fotoi voltak kirakva, rengeteg vaddiszno-tetemmel.

Ugy szamitottuk ki az utat, hogy most mar eleg legyen 13-18 km-t menni egy nap, hogy tenyleg nehogy a vegen robbanjunk le. (Ezert is buszoztunk Leon-ba.) Bar ez valahol nagyon bantott is minket, valoszinuleg jo otlet volt abbol a szempontbol is, hogy egyre nehezebb szallast kapni. Korabban sehol nem volt telt haz, de most 2 napja mar 2-ig betelnek a szallasok. Az utolso 100 km fog jonni, es valoban, ahogy hallottuk is, megjelentek az oriasi csoportok (gyonyoru tiszta cipoben, kis hatizsakkal), akiknek sokszor foglalt szallasuk van, tehat mire a vanszorgo zarandokok megerkeznek, mar nincs helyuk. Nekunk meg nem volt gondunk, mert a rovidebb tavok miatt eleg koran megerkeztunk a celba.
Tegnap Samosba gyalogoltunk, ahol egy oriasi bences kolostor van, es annak az igen-igen puritan szallasan aludtunk. Az ut nagyreszt erdoben vezetett, idonkent folyo mellett. Az erdo mesebeli volt, nagy, borostyannal befutott fak kozott, mint egy rajzfilmben vagy egy fantasy filmben. Kb 10 km-en keresztul neman gyalogoltam, ez is erdekes volt, ugy jobban benne voltam a tajban. Megneztuk a kolostort. A belso udvarai szepek voltak (furcsamod 4 sziren tartotta a szokokutat kozepen nagy keblekkel), de a kortars festok altal telefestett emeleti folyosofalak nem nagyon tetszettek. Voltak kisebb vizfestmenyek is, abbol Geza elhozott volna egyet-kettot. Megint talalkoztunk magyarokkal es kaptunk toluk egy kis nemzeti szinu szalalgot a botunkre. Egy hazaspar, semmilyen nyelven nem beszelnek. eppen gondoltam, hogy akkor nagyon sok eñlmenybol kimaradnak, de kiderult, hogy nem. Ok masfajta elmenyeket kaptak: pl. hogy egy oreg neni az falu kozepen egy nagy tal palacsintaval varta a zarandokokat meg hasonlok. Fantasztikus, hogy mindenki kap kulonleges elmenyeket, szinte testreszabottan.

Ma ismet hullamzo erdos uton jottunk Sarria-ba, ami egy nagyobb varos. Kb negyed 12-kor az albergue-ben mar csak 3 szabad hely volt. Mazlink volt, mert bar tobb albergue is van, oriasi a tumultus. Itt akarunk majd fenykepezogepet venni. meg is vettuk. Kicsit egyszweruibb, mint a regi, de remeljuk kitart.

Egyebkent a szallasokon eddig minden rendben volt. Kevesen horkoltak es azok sem voltak sulyos esetek, pedig tegnap pl. kb 60 ember aludt egy oriasi teremben. A WC-n sem kell sorban allni, a zuhanyozas is altalaban zokkenomentes.

Azert figyelem magam, hogy minden jo elmeny ellenere, meg mindig mennyi gyanakvas van bennem. Orzom a cuccunkat. Dugdosom a fenykepezogepet stb. Persze most a vegen, hogy mar ekkkora "hordak" kozott megyunk, lehet, hogy jogos, de eddig semmi rosszat nem tapasztaltunk.

Ma is vot peregrino-mise, ma csak egyedul mentem, mert Geza vart az internetre. Itt szinte sosincs orgonas mise. A pap idonkent enekel, vagy a hivek is, de zene max. magnorol van. Sokkal tobbet allnak a misen, mint otthon, ami a fajos peregrino-talpaknak nagyon rossz. Itt konnyu terdre boruilni, mert az a kevesbe fajos.
Agi, Geza

4 megjegyzés:

  1. nagyon ugyesek vagytok, mar kozel a cel. Ebben a hosegben en mar feladnam

    VálaszTörlés
  2. Vigyázzatok magatokra meg egymásra, őrizzetek meg egy kicsit az ottani melegből mert lehet, hogy mire hazaértek, itthon már ősz lesz. A Tamás lelkesen várja a Gézát a "talpkimélő" augusztus 28-i Balatonátúszásra!
    Sok puszi Zsuzsi

    VálaszTörlés
  3. Hálásan köszönjük a megküldött 15 fokot, az utolsó 2 nap jól jött, mert így tudtunk még egyet strandolni. Sajnos átúszás nem volt, azt mondták, hogy a Gézát meg kell várni, addig nem úszik senki. Hogy van ez: aki el Caminot jár az parancsol az elemeknek is és az átúszás szervezők is engedelmeskednek neki??? Döbbenetes.
    Ennek fényében külön köszönjük az értünk-sétálást!!

    A szepezdi házban hagytam egy zarándokitalt, legalábbis valami sétáló emberke van rárajzolva és fölé írva, hogy ő a Sétáló János. Lehet, hogy borogatásra van, nem értek hozzá...

    Kitartást és sok élményt a célegyeneshez!

    VálaszTörlés
  4. Mostantól Róza is rendszeresen olvas Titeket!
    Egyébként elkezdett aktívan edzeni a Caminóra, látszik rajta az igyekezet. A felállás már megy! Innen már csak néhány lépés...

    VálaszTörlés